BLOG RECEPTY A JÍDLO

Dva bezlepkové koláče, které si zamilujete!

Trochu něčeho sladkého si dá občas každý z nás. Proto jsem pro vás připravila dva recepty na opravdu jednoduché dezerty, které si navíc mohou dopřát i ti, kteří mají problémy s lepkem. Všechny tyto dezerty jsou totiž bezlepkové. Pokud však s s lepkem problém nemáte, můžete místo bezlepkové mouky použít i klasickou hladkou.

Nepečený koláč na způsob tiramisu

Klasické tiramisu se sice dělá z trochu jiných ingrediencí, navíc i bez ovoce, já však miluji i tento nepečený koláč, který je s tiramisou podobný hlavně v tom, že je na něj použitá káva. Jde o dezert, který je ideální vždy, když na něco dostanete chuť a nechcete stát hodinu u trouby.

Budete potřebovat (na kulatou dortovou formu): 

  • 2 kelímky polotučného tvarohu (2 x 250g)
  • 2 smetany ke šlehání
  • Cukr (nebo med, apod.)
  • Bezlepkové piškoty
  • Instantní kávu
  • Ovoce (banány, kiwi, …)

Postup:

  1. Ze všeho nejdřív si uvaříme silnější kávu, kterou potom necháme vychladnout.
  2. Mezitím si vyšleháme smetany ke šlehání a vmícháme i oba tvarohy.
  3. Vše osladíme a dáme alespoň na chvilku do lednice (pokud jste však smetanu i s tvarohem vytáhli z lednice, směs by se neměla roztékat i tak).
  4. Na dno dortové formy vyskládáme piškoty, které kávou jen pokapeme, protože aby měl koláč pevnější základ.
  5. Poté na ně naneseme vrstvu krému, poté piškoty, které už do kávy normálně namáčíme, poté ovoce.
  6. Takhle pořád opakujeme tak, až skončíme horní krémovou vrstvou, kterou můžeme posypat kakaem nebo kávou.
  7. Dort dáme do lednice a chladíme alespoň 2 hodiny. Chybu však neuděláte ani pokud jej tam necháte déle.

Čokoládový cheesecake

Tento koláč je sice pečený,ale i tak je poměrně snadný na přípravu – navíc je moc dobrý. Pekla jsem jej zatím dvakrát a určitě to nebylo naposledy, protože je opravdu výborný.

Budete potřebovat (na kulatou dortovou formu):

  • 2 kelímky polotučného tvarohu (2 x 250g)
  • 1 kelímek sýru cottage
  • 250 ml bílého jogurtu (já na něj jednou zapomněla a udělala bez něj – také byl dobrý)
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 60 g kakaa
  • 15 g čokoládového pudinku v prášku
  • 2 lžíce mouky (já použila Jizerku)
  • Sladidlo – cukr, med, …

Postup:

  1. Jako první si rozmixujeme cottage tak, aby v něm nebyly žádné hrudky. Poté přidáme i tvaroh a mléko a rozmixujeme spolu.
  2. Poté přidáme i zbytek ingrediencí a důkladně rozmixujeme.
  3. Koláč pečeme cca 40 – 45 minut na 175°C.
  4. Po upečení koláč oddělte od krajů, ale jinak na něj nesahejte, nebo se propadne.
  5. Z trouby jej vytahujte ještě, když není úplně tuhý (upečený už bude), v lednici ztuhne víc.

Možná si budeš chtít přečíst