BLOG KNÍŽKY A FILMY

Jan Kosek – Nedieta

Knížku s Názvem Nedieta jsem dostala. Ačkoliv čtu hodně ráda, většinou jde o beletrii, naučné knížky nějak extrémně nevyhledávám. Když už se mi ale nedieta dostala do rukou, řekla jsem si, že si ji přeci jen přečtu. A o čem tato knížka je?

Svým způsobem se celá knížka točí kolem tematiky kousání a toho, proč je správné kousání potravy pro náš organismus důležité. Věřili byste, že se lze tímto tématem zabírat i několik desítek stránek? Možná to zní překvapivě, ale opravdu je to možné. Knížka se zabývá tím, proč bychom měli jídlo před spolknutím pořádně rozkousat, proč bychom měli v jídle vidět i něco víc než jen to, že do sebe něco rychle hodíme. Víte třeba, že dle pana Koseka, autora knížky, je možné správným kousáním podpořit proces hubnutí?

Teorie a praxe

Celá knížka je složena ze dvou částí, kam patří teorie a praxe. Teorie se věnuje detailům o tom, proč je kousání tak moc důležité a jakou roli hraje spolu s trávením. Je jasné, že když do našeho žaludku přijde pořádně rozmělněná strava, bude mít trávení o dost snazší práci, než když své jídlo spolknete téměř v celku. Schválně se zamyslete nad tím, jak moc svoji potravu koušete.

Víte třeba o tom, že dobře rozkousané jídlo vás zasytí dříve? Tělo si svoji sytost uvědomí již během několika minut po jídle. A když koušeme, trvá nám naše jezení delší dobu. Tím pádem si pocitu nasycení všimneme dříve. Oproti tomu, když jídlo doslova hltáme v celku, trvá déle, než si žaludek uvědomí, že má dost.

Praktická část knížky umožňuje 21 denní pokus o to, abychom se naučili lépe rozkousat to, co jíme. Proč zrovna 21 dní? Říká se, že přesně tak dlouho trvá, než se naše tělo naučí nový zvyk, který si zafixuje. Praktická část je rozdělena na dny, kdy máte na jedné straně text s instrukcemi, na druhou stránku si můžete vyplňovat potřebné údaje.

Prosím, sdílejte:

Možná si budeš chtít přečíst

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *