Nejčastější chyby při podávání vína, které možná děláte i vy sami

Nejčastější chyby při podávání vína, které možná děláte i vy sami

Patříte k těm, kteří pijí bílé víno příliš vychlazené? A červené naopak až moc teplé? Pak byste měli vědět, že vaše zacházení s ním jeho chuti příliš neprospěje. I proto jsem se rozhodla sepsat několik nejčastějších chyb, které při jeho podávání dost možná děláte i vy.

Fotografie od uživatele Natalie ze služby Pexels

To, že se bílé víno pije chladnější než víno červené ví většina z vás. Víte ale, že příliš teplé červené víno, nebo naopak příliš studení bílé víno obsah obou lahví dost znehodnocuje? Červené víno byste neměli nechávat ve stojanu v obýváku, bílé by zase nemělo jít do lednice hned po nákupu.

Víno nikdy nedávejte do mrazáku

Podchlazení vína brání uvolnění vůně i chutě. Víno vás tedy osvěží, ale ztratí na své chuti. Pokud je teplota vína příliš teplá, vystoupí do popředí alkohol a víno se stane trpkým a hořkým. S chutí vína zamává také teplotní šok – lahve byste měli uchovávat buď ve sklepě nebo v chladicí skříni. Pokud tuto možnost nemáte, můžete víno zchladit v lednici, nikdy ale v mrazáku. Ani v lednici jen nemějte zbytečně dlouho.

Fotografie od uživatele Helena Lopes ze služby Pexels

Jak podávat bílá vína?

Každé víno potřebuje jinou teplotu. Plnější a sladší vína není třeba zchlazovat nijak zvlášť, lehčí a sušší vína mohou být chladnější. Suchá bílá vína konzumujte při teplotě 8 až 10 stupňů celsia, plnější a polosuchá vína mohou být teplejší o 2 stupně. Jakostní bílá vína ocení teplotu 10 až 12 stupňů. Bílé víno by nemělo být nikdy zchlazeno pod 6 stupňů Celsia. Pokud jej tedy skladujete v lednici či mrazáku, můžete mu uškodit. Teplota vyšší 12 stupňů mu také nepomůže – dojde k nepříjemnému vystoupení alkoholu.

Jak podávat červená vína?

Pravidla pro servírování červeného vína se od bílých vín radikálně liší. Zatímco bílé víno nesnese teplotu nad 12 stupňů, červené víno pod 12 stupňů bude uzavřené, kyselé a hrubé. Ideální teplota pro těžká červená vína je mezi 16 až 19 stupni Celsia. Mladší vína, jako jsou Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké víno snesou i nižší teplotu – kolem 13 až 16 stupňů. Horní hranice u červeného vína by neměla přesáhnout 20 stupňů.

Fotografie od uživatele Andrea Piacquadio ze služby Pexels

Ačkoliv sama alkoholu příliš neholduju, při zvláštních příležitostích si skleničku vína dám ráda. Ideálně skleničku nějakého sladšího bílého vína, u kterého jsem zjistila, že jsem ho často podávala studenější, než by mělo být. V kombinaci s teplou vířivkou studená sklenička příjemně osvěží. Když jsem dostala možnost vyzkoušet pár lahví od e-shopu Víno od Bodláků, neváhala jsem. Víno jsem vyzkoušela při oslavě narozenin a jedna lahev ještě čeká na své využití. Když budu objednávat online, tak právě tady. Na e-shopu je vše dobře rozdělené do filtrů, takže párkrát kliknu a najdu, co jsem chtěla. Když kupuju v obchodu, stojím tam i čtvrt hodiny, než najdu to, co by mi chutnalo. Lahve přišly pečlivě zabalené, takže bylo vše v pořádku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *