Někdy jsou chvíle, kdy si ráda s vařením vyhraju a vařím tak klidně i celé dopoledne. No a pak jsou tu okamžiky, kdy chci sníst něco teplého, ale zároveň takového, nad čímž nebudu muset strávit příliš moc času. Takový den byl i dneska, kdy jsem měla poměrně hodně práce, a navíc mi nebylo zrovna nejlíp, takže jsem se na nic těžkého necítila. Rozhodla jsem se připravit pečené batáty se zeleninovým salátem – jde o zdravé, vydatné a bezlepkové jídlo, které je ideální, pokud nemáte chuť na nic extra těžkého do žaludku. A zde mám pro vás recept – je extrémně jednoduchý.

Co jsou batáty?
Batáty, jinými slovy sladké brambory, mají svoji zářivou barvu díky karotenoidům, které obsahují. Tyto brambory obsahují velké množství vlákniny a celkově patří k nejvíce výživným druhům zeleniny. Jejich další výhodou je bezpochyby pomoc v prevenci proti některým nemocem, mezi něž patří například: oční choroby, srdeční onemocnění a deprese.
Co batáty obsahují?
Batáty v sobě skrývají opravdu velké množství živin, a proto je ke zvážení, abychom je pravidelně zařadili do svého jídelníčku. Navíc jde o chuťově sladké brambory, které chutnají naprosto úžasně. Tyto brambory obsahují:
- Beta karoten
- Draslík
- Kyselinu kávovou
- Kyselinu chlorgenovou
- Lutein a zeaxantin
- Nerozpustnou vlákninu
- Pektin
- Rostlinné steroly
- Vitamin B6 a C
Pečené batáty se zeleninovým salátem
Ingredience:
- Batáty (pro jednu osobu počítám zhruba s jedním větším batátem)
- Koření (použila jsem sůl, sušený česnek, kmín, kari – záleží, co máte doma)
- Olej
- Hlávkový salát
- Kukuřice (v plechovce)
- Mozzarella
- Rajče
- Salátová okurka
Postup:
- Batát jsem si oloupala a nakrájela na „hranolky“. Ty jsem poskládala na pečicím papírem vystlaný plech.
- Batáty jsem okořenila a zakápla trochou oleje, opravdu stačí jen trochu.
- Plech jsem dala do trouby a pekla jsem na 180°C něco přes půl hodiny, to se liší podle trouby. Klidně je nechejte delší dobu, budou hezky měkké.
- Do mísy jsem si natrhala hlávkový salát, nakrájela rajče, okurku, mozzarellu a otevřela kukuřici.
- Vše jsem v míse smíchala a ještě trochu osolila.
- Poté už jen stačí nabrat na talíř a případně posypat trochou sýru, já použila obyčejný eidam.
Dobrou chuť!
Tak už vím, co vyzkouším na večeři! Díky za inspiraci 🙂